אמת או שקר? 7 מיתוסים על שינה!

אנחנו ישנים בממוצע כשליש ממשך חיינו. זו האמת, לא מיתוס. מכיוון שהשינה היא חלק כל כך חשוב ומהותי מהחיים שלנו, לאורך השנים התגבשו עשרות מיתוסים, סיפורי עם ואגדות על שינה. המיתוסים האלו מספרים לנו איך אנחנו אמורות ואמורים לישון, מתי, כמה ולמה, מה החלומות שלנו אומרים עלינו, מה תנוחת השינה שלנו אומרת עלינו, מה יעזור לנו להירדם וממה צריך להמנע אם רוצים לישון טוב. אבל כמה מתוך המיתוסים הללו מבוסס על עובדות אמיתיות וכמה על ״עובדות״ מעניינות אך לא בהכרח נכונות? מומחי השינה של פנדה בדקו וחזרו אליכם כדי לעשות סדר. 

קבלו 7 מיתוסים פופולריים על שינה והאם יש בהם גרעין של אמת?


1. המיתוס: "כולם צריכים לישון לפחות 8 שעות בלילה"

האמת: קודם כל, שעות השינה שלנו תלויות בגיל שלנו. רוב הילדים בהחלט זקוקים למספר רב של שעות שינה משום שבמהלך השינה הם גדלים ומתפתחים. למעשה, ילדים עד גיל 18 זקוקים ברוב המקרים ליותר מ-8 שעות שינה! 

לעומת זאת כשמדברים על מבוגרים הדעות בין החוקרים לא עד כדי כך חד משמעיות. רובם מסכימים כי מספר שעות השינה האידיאלי משתנה מאדם לאדם ותלוי בגיל, באורח החיים ובצרכים פיזיולוגיים שונים. יש אפילו חוקרים שמחלקים את האוכלוסיה ל"קצרי שינה" ו"ארוכי שינה", אנשים שזקוקים למעט שעות שינה, מתעוררים בקלות ומעדיפים ללכת לישון מוקדם, לעומת אנשים שזקוקים להרבה שעות שינה, מתקשים להתעורר בבוקר ומושכים עד השעות הקטנות של הלילה.

מעבר לזה חשוב לקחת בחשבון לא רק את כמות שעות השינה אלא גם את איכות השינה! שינה על מזרן איכותי שנוח לכם, יכולה למלא אתכם בחיוניות ורעננות גם אם ישנתם מעט שעות. לעומת זאת שינה על מזרן שלא מותאם להעדפות שלכם עלולה לפגוע ברמת העירנות שלכם.

קראו עוד על שעות שינה במאמר הבא 

2. המיתוס: "אפשר להשלים שעות שינה בסוף השבוע"

האמת: שעות שינה הן לא בנק שאפשר להפקיד ולמשוך ממנו בהתאם לצורך. זה לא בדיוק עובד ככה. שינה מועטה מדי במהלך השבוע מעלה את הסיכון למחלות ומצוקות רבות, ושינה ארוכה בסופי שבוע לא באמת מפצה על החסך. יותר מזה, היא אפילו עלולה לשבש עוד יותר את מחזור השינה שלכם ולבלבל את הגוף. בקיצור, השתדלו להקפיד לישון מספיק שעות בכל ימות השבוע, על מזרן איכותי כמו שצריך.

3. המיתוס: "שתיית יין עוזרת להירדם"


האמת: נכון שלפעמים אחרי כוס יין אנחנו מרגישים מבושמים, קלילים יותר, עם פחות מחשבות טורדניות ואפילו מנומנמים. אלכוהול יכול להרגיע אותנו אם אנחנו שותים רק מעט, אבל זה לא בהכרח אומר שהוא יעזור לנו להירדם, ובוודאי שלא יעזור לנו לשמור על שינה בריאה ואיכותית. 

למעשה, שתיית אלכוהול בצמוד לשעת השינה עלולה לגרום להתעוררויות באמצע הלילה, לבחילה או לתחושת כבדות שיקשו עלינו להירדם.

4. המיתוס: "נחירות רק עושות רעש אבל זאת לא בעיה רפואית"

האמת: נחירות הן גם מטרד שעושה רעש לא נעים ועלול להעיר את הנוחר או להקשות מאוד על מי שישן ליידו, אבל זה לא כל הסיפור. נחירות יכולות להיות סימן לבעיות רפואיות כמו דום נשימה בשינה ודורשות בדיקה. אחת הדרכים לצמצם את הבעיה היא לישון על מיטה מתכווננת שמאפשרת התאמה מדויקת של הזווית ויכולה לסייע בהפחתת נחירות.

5. המיתוס: "ככל שישנים יותר, זה טוב יותר"


האמת: באופן כללי אנחנו בפנדה מאוד אוהבים לישון, במיוחד כשיש מזרן איכותי ומצעים רכים ומפנקים. אפשר אפילו לומר שהמיטה היא המקום האהוב עלינו בבית, אבל אפילו אנחנו צריכים להודות שלפעמים אין מנוס וצריך לקום ממנה. 

יותר מדי שעות שינה הן לא סימן חיובי. זה עלול להצביע על מצוקה נפשית כמו קושי למצוא משמעות בחיי היומיום, אובדן התשוקה וההתרגשות לקראת השגרה שלנו ואפילו דיכאון. גם ברמה הפיזית, זה עלול להיות סימן לאנמיה או חוסרים כלשהם בגוף שגורמים לעייפות ותשישות מוגברת. אם אתם מרגישים שאתם זקוקים באופן קבוע לכמות מוגברת של שעות שינה כדאי להתייעץ עם איש או אשת מקצוע.

6. המיתוס: "שנ"צ יכול לפגום בשנת הלילה"


האמת:  יש צחוקים ויש חלאס. עד השנ"צ! מה כבר נשאר לנו בחיים שגם אותו אתם רוצים לקחת? חוץ מזה גם המדע איתנו. לפי מחקרים נמנום של עד 20-30 דקות במהלך הצהריים דווקא יכול לשפר את הריכוז והאנרגיה מבלי לפגוע בשנת הלילה. הבעיה מתחילה אם גוררים את השנ"צ לכיוון הערב או אם מנמנמים בצהריים למשך כמה שעות. בקיצור, מומלץ לנמנם על ספה במהלך היום, אבל לא להגזים.

7. המיתוס: "שינה עם מאוורר או מזגן לא בריאה"

האמת: טמפרטורת השינה המומלצת היא בין 18 ל-23 מעלות. אז כל עוד הטמפרטורה והלחות מתאימים, שינה עם מזגן או מאוורר אינה מזיקה ואף יכולה לשפר את איכות השינה שלכם. במיוחד אם אתם גרים באקלים חם (אהממ מדינת ישראל), כנראה תעדיפו לישון עם מאוורר, מזגן או לפחות חלון פתוח בלילות הקיץ החמים שעלולים לעבור גם את הרף של 30 מעלות. 

אחרי שהבהרנו וניפצנו כמה מיתוסים, הכי חשוב לנו לומר לכם - תהיו קשובים לעצמכם ולאנשים שישנים איתכם. הגוף והנפש של כל אחד מאיתנו הם ייחודיים ולכל אחד יש צרכים, רצונות והעדפות שונות לגבי שנת הלילה שלו. מה שבטוח זה שכדאי להשקיע זמן ומחשבה כדי להבין אילו מוצרי שינה והרגלי שינה הכי מתאימים עבורכם - ולא להתפשר!