עושים סדר בחלומות
כולנו חולמים כל הזמן עוד מאז שהיינו קטנטנים ברחם (כן כן). יש חלומות שחוזרים על עצמם ויש כאלה שממש דומים לחלומות של אחרים. אבל מה אתם יודעים על החלומות שלכם? זה הזמן להכיר את העובדות המדהימות שמאחורי המנגנון.
מה זה חלום?
חלום הוא רצף של דימויים ורגשות שאותם אנו חווים במהלך השינה. אפשר לחשוב עליו כעל שער בין הלא־מודע למודע: באמצעות החלום, תכנים שאנחנו לא־מודעים אליהם או לא נותנים להם מספיק מקום ביומיום מוצאים את דרכם אל המודע שלנו. זיגמונד פרויד הגדיר את החלום כ"דרך המלך אל הלא־מודע״ ואנחנו חושבים עליו ככמעט "תכסיס" של הלא־מודע שלנו לעקוף את ההגנות ולהסתנן אל המודע.
איך זה קורה?
החלום הוא בעצם סוג של פעילות הפנאי של המוח שלנו. כשאנחנו ישנים יש למוח זמן לעבד את התחושות שלנו, האירועים שחווינו, את המחשבות ואת הזכרונות במימד שהוא בו־בזמן ויזואלי, רגשי וחוּשי. בחלום נמצאים רגשות בסיסיים כמו עונג, תסכול, פחד או חרדה. יש שיאמרו שהחלום הוא מעין תגובה למחשבות שמעסיקות את מוחנו ולאירועים שקורים לנו במהלך התקופה בה אנו חולמים את החלום.
מתי אנחנו חולמים?
תמיד! המוח שלנו פועל ועובד כל הזמן כך שלמעשה אנחנו חולמים כל הזמן, גם כשאנחנו ערים וגם כשאנחנו ישנים. ההבדל הוא שבשינה אנחנו יכולים לפנות את כל המשאבים והקשב שלנו אל החלום ולכן אנחנו מודעים אליו ושמים לב אליו הרבה יותר.
למה אנחנו חולמים?
יש לזה אינסוף תיאוריות, המובילות שבהן טוענות שבמהלך החלום מתרחשת למידה וגיבוש של החוויות שעוברות עלינו ביומיום ושהם תורמים להתפתחות התקינה של המוח. התשובה כאן אינה חד משמעית וחוקרים רבים עדיין נמצאים בחקירה סביב העניין.
האם כולם חולמים?
"כמעט כל בני האדם, גם הנורמליים ביותר ביניהם, מוכשרים לחלום" - זה פרויד אמר לא אנחנו.
מסתבר שכולנו חולמים, כל לילה, גם בני האדם וגם יתר היונקים, בממוצע בין 4-7 חלומות בלילה. זה הזמן לספר לאלה שטוענים שהם ״לא חולמים״ שהם פשוט שוכחים את החלומות שלהם.
מי שחולם ישן טוב יותר?
שאלה מורכבת. יש חלומות נעימים, מרגיעים ומשרי־שינה, ויש מטרידים, שלא נאמר - סיוטים.
רוב החלומות שלנו מתרחשים בשלב בשינה שמופיע אחת לתשעים דקות בערך הנקרא שנת תע"מ (ראשי־תיבות של המונח "תנועות עיניים מהירות", ובאנגלית: REM, Rapid Eye Movement). בכך, עצם העובדה שאנחנו חולמים מסמנת לנו שהגענו לשלב שהוא הכרחי לשינה טובה ולהשלמת מעגל שינה מלא. עם זאת, חלק מהחלומות מאופיינים בתחושה לא נעימה ומפחידה כמו חניקה, מחיצה או אימת מוות. חוצמזה, יש גם "חלומות צלולים" הנחווים כאמיתיים מה שהרבה פעמים לא נעים לנו והגוף מעיר את עצמו ובכך פוגע בשינה הטובה.
אז מה עושים עם החלומות שלנו?
אפשר לטעון שבאופן כללי, החלום בא לספר לנו על משאלה שאנחנו מבקשים להגשים ולכן שווה לזכור אותם.
שיטה טובה לתרגל זיכרון חלומות היא להניח ליד המיטה מחברת ועט ומיד עם היקיצה לרשום את הזכרונות, דימויים ותחושות שמתעוררים איתם. לפעמים, לאט־לאט, החלום כולו מופיע ועולה לזיכרון.
רוצים לחלום טוב יותר? הזמינו פנדה :)